Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

75 jaar Unimog serieproductie

75 jaar Unimog serieproductie

Het 75 jaar geleden, de eerste Unimog overgedragen werd aan een klant in de buurt van Stuttgart. Het voertuig verliet de fabriek poorten bij machinebouwbedrijf Gebrüder Boehringer in Göppingen, in het zuidwesten van Duitsland. Het allereerste voertuig werd op 19 maart 1949 afgeleverd door Unimog algemeen distributeur Kloz in Fellbach, slechts een paar maanden nadat de productie begon. Dit was het begin van het 75-jarige internationale succesverhaal van de Universal Motor Gerät, zoals hij in het Duits bekend staat: de Unimog.

De eerste in serie geproduceerde Unimog uit de modelserie 70200 met voertuigidentificatienummer 003, met het gestileerde Boehringer ossenkoplogo op de motorkap, ging naar een klant in Hößlinswart. De twee Unimogs met voertuigidentificatie de nummers 001 en 002 werden uitsluitend voor interne doeleinden als testvoertuigen gebouwd en waren dat ook niet verkocht. Voor het eerst combineerde het voertuig de voordelen van tractoren, werktuigdragers en vrachtwagens, die aanzienlijk verschillen van alle conventionele tractoren destijds op de markt verkrijgbaar, niet alleen visueel, maar ook qua uiterlijk veelzijdigheid.

Binnen zeer korte tijd was de vraag naar de veelzijdige Unimog groot, tijdens de oorlog was Duitsland grotendeels verwoest, zodat de productiecapaciteit van Boehringer snel zijn hoogtepunt bereikte. De overwinning van de Unimog ging vanaf de herfst van 1950 door onder leiding van het toenmalige Daimler-Benz AG. De productie van het voertuig met vierwielaandrijving begon in juni 1951 in de fabriek in Gaggenau en in augustus 2002 werd het verplaatst naar de fabriek in Wörth. Tegenwoordig is de off-roader en werktuigdrager met zijn lange traditie niet alleen wijdverspreid onder meer bij gemeenten, brandweerkorpsen, rampenbestrijding, landbouw en het leger.

Stations van het traditionele merk Unimog: verhaal van een legende en zijn oorsprong

Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog begon Albert Friedrich technisch directeur bij de edelmetaalwarenfabriek van Erhard & Söhne in Schwäbisch Gmund en voorheen hoofd vliegtuigmotorenontwerp bij Daimler-Benz, met de ontwikkeling van een compact werkpaard met vierwielaandrijving, vier even grote wielen en een motorvermogen van 25 pk. Het was in de eerste plaats bedoeld voor gebruik in de landbouw, en ook voor gebruik als stationaire krachtbron en bestelwagen voor de agrarische industrie met een snelheid van maximaal 50 km/u. Deze vroege overwegingen moesten voldoen aan de strenge criteria van het Morgenthau-plan in de Amerikaanse bezettingszone, met als doel: Duitsland omvormen tot een puur agrarische staat.

In de herfst van 1945 verschenen Friedrichs eerste tekeningen voor zo'n veelzijdig landbouwmachine met een spoorbreedte van 1.270 millimeter, een maatstaf overeenkomend met precies twee rijen aardappelen. Andere karakteristieke kenmerken onder meer het vouwdak, de opklapbare voorruit, een aftakas bij de voorkant, een sleepwerktuig aan de achterkant en een hulpplatform op het platform achter de bestuurdersstoel. Om dit concept te implementeren, verzamelde Friedrich een toegewijd team van ontwikkelaars om hem heen, waaronder zijn voormalige werknemer Heinrich Rößler, die werkte voorheen ook in de ontwikkeling van personenauto's en motoren bij Daimler-Benz. Het paste als gegoten: sinds het einde van de oorlog werkte Rößler als arbeider in de landbouw, puttend uit de rijkdom aan ervaringen hieruit en in wording de hoofdontwerper van het eerste prototype.

400 Reichsmark was het standaardsalaris van de ingenieurs in die tijd. Lederwarenfabrikant Franz Catta verleende financiële steun aan het ontwikkelingswerk. In 'Gesichten rund um den Unimog', uitgegeven door Michael Wessel, de voorzitter van Unimog Club Gaggenau, Hans Zabel van het ontwikkelingsteam herinnerde zich de omstandigheden rond de geboorte van de Unimog: “Om echter meteen aan de slag te kunnen, hebben we direct actie ondernomen 25.000 Reichsmark uit eigen middelen opgehaald. We waren allemaal gescheiden van huis, doordeweeks woonde we in eenvoudige privévertrekken. Om deze reden waren er ook geen vaste werktijden. We werkten minstens twaalf uur per dag, soms wel achttien uur – en dat allemaal zonder enige bijbetaling.

Al in de late herfst van 1945 werd door de Amerikaanse bezetter, de zeldzame en gewilde ‘Productieorder’ goedkeuring gegeven, voor Friedrichs ‘motoraangedreven universele machine voor gebruik in de landbouw’. Omdat Heinrich Rößler het voertuigconcept herzien had, moest de goedkeuring een half jaar na dato opnieuw gegeven worden voordat de serieproductie kon beginnen. Friedrich won Erhard & Söhne als partner voor de productie van prototypes, terwijl Daimler-Benz de OM 636 motor leverde. Het eerste prototype was al voltooid in Schwäbisch Gmund in 1946 en de eerste testrit met de U 1 vond plaats op 9 oktober van hetzelfde jaar. Een intensieve testfase begon. Nog voor de eerst publieke presentatie verkortte Hans Zabel de omvangrijke omschrijving ‘Universal-Motor Gerät’ met de afkorting 'Unimog'. Onder deze naam werd op 29 augustus 1948 voor het eerst de Unimog aan het publiek gepresenteerd op de tentoonstelling van de Duitse Landbouwvereniging (DLG) in Frankfurt am Main, waar er 150 pre-orders werden opgeschreven.

1949: De industriële productie begint bij Gebrüder Boehringer in Göppingen

De serieproductie van de Unimog begon in 1949 bij Gebrüder Boehringer in de ‘Stauferstadt’ Göppingen aan de rand van de Schwäbische Alpen, nadat machinefabrikant Rolf Boehringer van Erhard & Söhne de productie had overgenomen van de Unimog. Zonder lopende band en grotendeels met de hand, bouwden ongeveer 90 medewerkers tot 50 voertuigen per maand. In totaal 600 Unimog-eenheden van de U 70200-modelserie werden vervaardigd door Boehringer, inclusief 44 eenheden voor het Zwitserse leger. Dit bevestigde de geschiktheid van de Unimog, die voorheen uitsluitend voor landbouwdoeleinden werden gebruikt, voor andere gebieden waar de belangstelling voor dit bijzondere voertuigconcept groeide. Twee hiervan originele Unimogs uit de productie van Boehringer zijn te zien in het Unimog Museum in Gaggenau: Het prototype U 6, de op één na oudste Unimog die nog steeds bestaat, en een Unimog uit de eerste serie met modeltype 70200.

1950: Daimler-Benz AG neemt de productie van de Unimog over

Omdat de gevraagde hoeveelheden hoge investeringen vereisten, kocht Daimler-Benz AG het Unimog-bedrijf in herfst 1950 inclusief alle patenten en productiefaciliteiten, het ontwikkelingsteam en het nieuw opgerichte verkoopteam. Op twee pagina's document werd de overname contractueel vastgelegd in vijf punten en een aankoopprijs van 600.000 Duitse mark werd overeengekomen. Terugkijkend was dit een koopje en een stukje papier waar advocaten vandaag de dag hun hoofd over zouden schudden. De twee voorouders van het voertuigconcept verlegde ook hun loyaliteit naar Daimler-Benz: Albert Friedrich was tot 1958 verantwoordelijk voor de Unimog als technisch directeur, en Heinrich Rößler, hoofdontwerper van de Unimog bij Boehringer, bleef in deze functie bij Mercedes-Benz in Gaggenau tot 1976.

Medio 1951 begon de productie van de Unimog in de fabriek in Gaggenau met de productie van 2010 modelserie – een verwijzing naar kostenplaats 2010 op de landbouwafdeling van Erhard & Söhne, waar de eerste prototypes werden geproduceerd. In 1953 werden bij de modelseries 401 en 402 talloze ontwikkelingen doorgevoerd: voor het eerst in die tijd was een gesloten, slagvaste, volledig stalen cabine een aanvulling op de vorige ‘cabriolet’-cabine met vouwdak. Het maakte het werk van chauffeurs aanzienlijk veiliger en zorgde voor een betere bescherming, bijvoorbeeld bij werkzaamheden op de bouwplaats. Vanaf mei 1953 droeg de Unimog ook de Mercedes-ster. Sindsdien is de Unimog voortdurend verder ontwikkeld en verbeterd, en dat is ook zo gebleven altijd aangepast aan de meest actuele profieleisen.

Veel functies zijn veranderd, maar het basisontwerp is hetzelfde gebleven

Al meer dan zeven decennia bewijst de Unimog zich als een veelzijdig werkpaard. Sinds de levering van het eerste voertuig in 1949 zijn er ruim 375.000 Unimogs geproduceerd tot op de dag van vandaag. En dat is geen verrassing, want: de Unimog beheerst extreem terreinvaardigheden, trekt hele goederentreinen als tweerichtingsvoertuig op rails en beschikt over aanbouw- en opbouwruimte voor het bedienen van een breed scala aan werktuigen.

Het basisconcept is onveranderd gebleven: vier even grote wielen, het frameontwerp van een vrachtwagen, hoge offroad-capaciteiten dankzij portaalassen met spiraalveren, vierwielaandrijving met differentieelsloten voor en achter, compacte afmetingen met vier aanbouwdelen en opbouwen en de mogelijkheid om aanbouwdelen aan de voorzijde, midden, zijkant en achterzijde aan te drijven alsmede de bediening van een aftakas voor, midden en achter. Daarbij kwam nog de relatief hoge snelheid van destijds 50 km/u en tegenwoordig tot 89 km/u, waardoor het voertuig ook op snelwegen kan worden ingezet om langere afstanden af te leggen.

Altijd actueel: nieuwste Unimog-modelserie

Unimog werktuigdragers U 219 t/m U 535 onderscheiden zich op de weg, in het smalle stads- en bouwplaatsvervoer en off-road door extreem compacte afmetingen, vele interfaces, moderne besturingssystemen en gebruik het hele jaar door, economische bediening, hoge ergonomie en veiligheid, evenals compatibiliteit met talrijke gekwalificeerde machinefabrikanten en carrosseriebouwers. Met zijn hydrostaataandrijving en hydroveersysteem voor het laten zakken en stabiliseren van het frame ligt de focus van de werktuigdrager op de gemeentelijke sector en overal waar een betrouwbare bediening van werktuigen en vooral de combinatie van meerdere werktuigen op één voertuig nodig is. 

Als onderdeel van het ‘ WaVe’-project wordt het eerste prototype van een Unimog-werktuigdrager met een waterstofverbrandingsmotor (WaVe) sinds 2023 intensief getest. Ontwikkelaars hebben het voertuig al bij openbare tankstations bijgetankt, met succes testritten voltooid en testte zijn prestaties tijdens maaiwerkzaamheden. Ook hebben ze besproken of en in welke mate de waterstofverbrandingsmotor kan dienen als een nuttige aanvulling op batterij-elektrische en brandstofcelgebaseerde aandrijfvarianten.

Als extreme off-road-capaciteiten een topprioriteit zijn voor klanten, dan zijn de volledig stalen cabines van de Unimog een must. Of het nu voor in de bouw, bij de brandweer, bij rampenbestrijding of op expeditie: dankzij de vierwielaandrijvingaandrijving en extreme torsieflexibiliteit, zijn de Unimog-modelseries U 4023 en U 5023 de ideale voertuigen voor het brengen van bemanning, uitrusting, materiaal en zware werktuigen veilig en snel naar zelfs de meest afgelegen locaties in ruw terrein.

Met deze twee modelseries dekt de Unimog een breed scala aan toepassingen. Dit is een basisvoorwaarde voor het bewateren van beplante gebieden in de komende decennia, het rangeren van locomotieven op het spoor, het bestrijden van bosbranden en het redden van levens bij overstromingen.

 

Voor meer informatie: Mercedes-Benz Trucks