Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Duurzaamheid in metaalrecycling: samenwerking van EMR en Sennebogen

Duurzaamheid in metaalrecycling: samenwerking van EMR en Sennebogen

Het toonaangevende Britse metaalrecyclingbedrijf EMR heeft een duidelijke visie op zijn duurzaamheidsstrategie: het bereiken van een netto-nul CO2-uitstoot in 2040. Al meer dan tien jaar ondersteunen acht Sennebogen-machines op de locatie in Rotterdam het bedrijf om dichter bij het doel in de toekomst te komen.

De bedrijfsstrategie van EMR

EMR begon 70 jaar geleden met één enkele vestiging en groeide uit tot een multinational en een van 's werelds toonaangevende metaalrecyclingbedrijven met meer dan 3.000 werknemers en faciliteiten over de hele wereld, die ferro- en non-ferrometalen en autoschroot verwerken. Het bedrijf recycleert jaarlijks 10 miljoen ton materialen, bestaande uit alles van drankblikjes tot olieplatforms, die worden hergebruikt, gerecycled en teruggewonnen in meer dan 200 soorten nieuwe, duurzame grondstoffen. Om afval om te zetten in een waardevolle hulpbron, werkt EMR samen met een grote verscheidenheid aan zakelijke partners, waaronder internationale autobedrijven, overheidsinstanties en honderden bedrijven in sectoren zoals sloop, bouw en elektronica. Duurzaamheid en de bescherming van het milieu staan altijd centraal in haar activiteiten. Daarom volgt EMR een geavanceerde duurzame bedrijfsstrategie en streeft naar een ‘netto-nul’-uitstoot in 2040.

De juiste machines voor het verwerken van tonnen materiaal

De locatie in Rotterdam beslaat 50.000 vierkante meter, waar jaarlijks ongeveer 1 miljoen ton materiaal, voornamelijk metalen en ferroschroot, wordt verwerkt. Bij EMR Rotterdam werken ongeveer 50 mensen, waarvan er 25 in twee ploegen op de schrootwerf werken. In 2013 werd de eerste Sennebogen-machine in gebruik genomen. Tegenwoordig zijn er acht Sennebogen machines in gebruik om de bedrijfsprocessen op de metaalrecyclingwerf aan te sturen, waaronder zes balansoverslagmachines en twee 855 E Hybride havenoverslagmachines die zijn geleverd en in bedrijf gesteld door verkoop- en servicepartner SMT Nederland. Met duurzaamheid in het achterhoofd en als een van de eerste metaalrecyclingbedrijven besloot EMR elektrisch aangedreven machines in haar materieelpark te integreren. Daarom werken twee van de balansoverslagmachines op de werf volledig elektrisch. De verschillende taken van de machines variëren van het vervoeren van schrootpakketten op de werf tot het laden van schrootscharen en vooral het laden en lossen van schepen en binnenschepen in de haven. De machines draaien 20 tot 24 uur per dag om schepen met een capaciteit tot 50.000 ton, die uit alle hoeken van de wereld komen, te laden en lossen. Daarvoor is op de sloop een hoge mate van flexibiliteit en coördinatie nodig: “Hier is geen dag hetzelfde en je weet nooit wat er op je pad komt. De ene week laden we één groot schip, de week daarop moeten er twintig kleinere geladen of gelost worden. Vaak veranderen de routeplannen van de schepen en moeten we snel reageren”, legt werfmanager Edwin van der Heiden uit. De laad- en lostijd wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de grootte en capaciteit van het schip, maar ook de hoogte en het gewicht van de lading. De tijd die nodig is voor het laden van het materiaal varieert daardoor tussen de 150 en 500 ton per uur. Een groot schip kan dus binnen 3 tot 4 dagen worden geladen.

Eenvoudig machineontwerp voor efficiënte en duurzame metaalrecycling

Om niet alleen bestand te zijn tegen het veeleisende continubedrijf, maar ook tegen het ijzerstof en de sterke trillingen die het werk met ijzerschroot veroorzaakt, heeft het bedrijf bijzonder robuuste machines nodig. Daarom zijn de Sennebogen machines de perfecte oplossing die niet alleen voldoen aan de uitdagende eisen op de schroothoop, maar ook voldoen aan de kernwaarden van het bedrijf, zoals duurzaamheid. Dankzij het balancerprincipe wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld, waardoor zelfs bijzonder zware lasten binnen een groot werkbereik met enorme energiebesparingen kunnen worden verplaatst. Uitgerust met een goed bereikbare elektromotor zijn de onderhoudswerkzaamheden niet alleen eenvoudiger, maar vinden ze ook veel minder vaak plaats: „Met de elektromotor zijn er vrijwel geen storingen. Als er iets gebeurt, hoeven we geen dagen te wachten op de levering van reserveonderdelen, maar kunnen we uiterlijk na 2 uur doorgaan met de werkzaamheden.“ Naast de gemakkelijke toegang tot de motorruimte en de eenvoudige en intuïtieve bediening overtuigt de machine ook door zijn natuurlijke en vloeiende bewegingen en de snelle reactietijd. Ook de werfmanager is onder de indruk van het bereik en het laadvermogen: „Met de balansoverslagmachines kunnen we ook schepen met een grotere diepgang laden en lossen, wat voorheen met andere machines niet goed lukte. Ook de cabine draagt hieraan aanzienlijk bij, omdat het optimale zicht eventuele blinde vlekken elimineert.”

Naast de balanceermachines zijn er op de schrootwerf ook twee 855 E Hybrid overslagmachines met mobiele onderwagens ingezet. Dankzij de speciale handlinguitrusting kunnen de machines met diverse aanbouwdelen zoals de sorteergrijper, railknipper of schrootschaar een grote verscheidenheid aan taken vervullen en zo een multifunctionele rol vervullen op de schrootwerf. Dankzij het uitgekiende Green Hybrid energieterugwinningssysteem gebeurt dit op een bijzonder efficiënte manier. Bij het neerlaten van de giek slaat het systeem de energie op en maakt deze vrijwel verliesvrij beschikbaar voor de volgende lift, waardoor de bedrijfskosten tot 30% worden verlaagd.
Naast alle technische kenmerken waardeert Edwin van der Heiden het persoonlijke contact en de nauwe samenwerking met Sennebogen: “De feedback van onze machinisten kunnen we direct doorgeven aan alle niveaus bij Sennebogen en deze wordt vaak meegenomen in de verdere ontwikkeling. Je merkt dat de behoeften van de klanten de hoogste prioriteit hebben. Deze vorm van samenwerking is vrij uniek“.

Importeur voor de Benelux: SMT
   

Voor meer informatie:

Sennebogen