Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Zero-emissie, vol vermogen: 's werelds eerste LTC 1050-3.1E gaat naar Mammoet

Zero-emissie, vol vermogen: 's werelds eerste LTC 1050-3.1E gaat naar Mammoet

Mammoet heeft de eerste elektrisch aangedreven Liebherr mobiele kraan in ontvangst genomen. De LTC 1050-3.1E is naast de conventionele aandrijving uitgerust met een elektromotor. Zo kunnen kraanbewegingen optioneel elektrisch worden uitgevoerd. De nieuwe variant van de compacte Liebherr 50-tonner draagt daarmee bij aan de CO2-reductie en voldoet aan de eisen voor gebruik op ‘zero emissie’ bouwplaatsen.

De LTC 1050-3.1E is de eerste elektrisch aangedreven hydraulische kraan in de Mammoet-vloot. Peter van Oostrom, Director Global Projects and Assets bij Mammoet, licht de beslissing voor de 50-tonner toe: “Kranen in de 50-tonner range zijn ideaal voor het testen van innovatieve technologieën, aangezien deze machines de klok rond voor Mammoet in bedrijf zijn. ons om nieuwe technologieën aan een zo groot mogelijk aantal klanten aan te bieden en ze op de proef te stellen om snel hun geschiktheid voor dagelijks industrieel gebruik te bewijzen."

Als een van de grootste kraan- en hijsbedrijven ter wereld hecht Mammoet er ook veel waarde aan om toonaangevend te zijn op het gebied van duurzaamheid. “Als leider op het gebied van het hijsen en transporteren van zware lasten, willen wij toonaangevend zijn in de sector bij het introduceren van baanbrekende technologieën die de impact op het milieu van zware hijsprojecten verminderen. Als onderdeel van dit werk heeft Mammoet ‘s werelds eerste elektrische, modulaire, zelfrijdende transporter ontwikkeld om deze oplossing op grote schaal in te zetten, evenals de SK elektrische kraanserie, elektrische skidopties etc. De Liebherr LTC 1050-3.1 E mobiele kraan is de volgende stap richting emissievrij hijsen - en zonder concessies te doen Het was daarom logisch dat Mammoet koos voor deze eerste elektrische versie van de LTC 1050-3.1E. De kraan zal een aanvulling vormen op onze bestaande mobiele vloot en een aantrekkelijke optie bieden voor klanten die de CO2-impact van hijswerkzaamheden willen verminderen. Dit baanbrekende kraan zet de norm voor emissievrij hijsen die anderen zullen volgen”, zegt van Oostrom.

Mammoet benadrukt ook de compactheid van de LTC 1050-3.1, die meer flexibiliteit biedt bij het aannemen van klussen op krappe locaties, vooral binnenshuis, waar zowel de nuluitstoot als de geluidsreductie bij elektrische bediening bijzonder belangrijk zijn. Voor deze werkzaamheden heeft Mammoet de kraan besteld bij Liebherr RemoteDrive. Hierdoor kan het voertuig onder de meest krappe omstandigheden optimaal met een afstandsbediening tot op de centimeter nauwkeurig worden bestuurd.

Mammoet, met vestigingen wereldwijd, is een zeer gespecialiseerd bedrijf voor een breed scala aan kraan- en transportwerkzaamheden, offshore werkzaamheden, complete montage en turnkey projecten. Er werken bijna 6.000 mensen en exploiteert meer dan 1.300 kranen van verschillende typen. Er worden ongeveer 500 mobiele en rupskranen gebruikt van Liebherr. Van Oostrom meldt: "Wij zijn trots om met Liebherr samen te werken. De apparatuur van het bedrijf is ontworpen en vervaardigd volgens de hoogste kwaliteitsnormen. De service is eersteklas. Dit alles komt dan ook tot uiting in de service die wij onze klanten kunnen bieden."

Maximale flexibiliteit voor maximale milieuvriendelijkheid en klantvoordeel.

De elektrische versie van de LTC 1050-3.1 biedt de best mogelijke combinatie van milieuvriendelijkheid, klantvoordelen en efficiëntie. Zowel op de weg als buiten de weg wordt de 50-tons kraan aangedreven door een conventionele, emissiearme verbrandingsmotor met uitlaatgasemissie van fase 5, die 243 kW (326 pk) levert. De motor kan onbeperkt worden gevoed met gehydrogeneerde plantaardige olie (HVO), waardoor tijdens bedrijf al tot 90% van de CO 2 -uitstoot wordt bespaard in vergelijking met een pure dieselaandrijving.

Bij kraanbedrijf kan afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden flexibel worden gekozen voor de verbrandingsmotor of de elektromotor. De nieuw ontwikkelde aandrijving met elektromotor biedt een vermogen van 72 kW en maakt daarmee een onbeperkt kraanbedrijf mogelijk, dat wil zeggen met vrijwel hetzelfde vermogen als bij gebruik van de 6-cilindermotor.

In de elektrische versie wordt het conventionele model van de LTC 1050-3.1 alleen vergezeld door de elektromotor en een tussenbak, evenals de noodzakelijke besturingstechnologie. De tussenbak bevindt zich direct tussen de kraanpomp en de powershift-transmissie. Deze slimme en toch eenvoudige oplossing maakt het mogelijk om flexibel te schakelen tussen dieselhydraulische en elektrohydraulische aandrijving. Voor volledige prestaties is een locatievermogen van 125 ampère vereist, maar de werking is ook praktisch met 63 ampère. Als alternatief kan de kraan worden bediend met een extern 'batterijpakket', bijvoorbeeld met het Liebherr energieopslagsysteem Liduro Power Port (LPO), als de bouwplaats niet over een overeenkomstige elektrische infrastructuur beschikt.

 

Voor meer informatie: Liebherr